Ny rapport från UngInsikt – Borta bra eller hemma bäst?

Hur tänker studenterna när de planerar sin sommarsemester? Vad vill de se och uppleva, hur vill de resa och bo? Det och en hel del annat får du svar på när vi nu släpper en ny rapport från UngInsikt – Borta bra eller hemma bäst?

Schablonen om studenter som liftar runt i Europa och försörjer sig som gatumusikanter tillhör en annan generation. Numera är studenternas sommarsemester mer genomtänkta och planerade. De blir en avvägning av budget och möjligheter när de planerar för solsemester eller äventyret.

Hur den ser ut varierar ganska stort bland studenterna. Solsemester ligger i topp, vilket ligger i linje med semestervanorna för befolkningen i stort. Det som skiljer ut studentgruppen är ett tydligare fokus på äventyr där jorden runt-resa och tågluff ligger högt på listan över drömsemestern.

Nästan hälften av studenterna säger sig vara mindre benägna att resa bort på semestern i sommar. En stor andel av dem tillhör, föga förvånande, gruppen som upplever att deras ekonomiska situation har försämrats på senare tid.  

Samtidigt anger nästan lika många att de är opåverkade av det ekonomiska läget eller att de till och med planerar att resa mer än tidigare, trots begränsad budget och dyrtider. Det indikerar att semesterresor är en prioriterad utgift där studenterna är beredda att spara pengar på annat för att få en period av avkoppling.

En klar majoritet googlar när de gör sin research och något annat var inte att vänta. Nästan hälften anger att de hämtar inspiration och tips från vänner och familj. Researrangörer, bloggar och rese-appar gör också avtryck på topplistan.

Bland sociala medier är TikTok vanligast, tätt följt av Instagram. En intressant notering är skillnaden i användandet av TikTok. Bara 9 procent av männen använder kanalen medan nästan en tredjedel, 29 procent av kvinnorna anger att de använder TikTok för att få information om möjliga resmål.

Hotell är med marginal den vanligaste boendeformen vilket inte överraskar. Mer oväntad är den lika klara andraplatsen på topplistan, som är att bo hos kompisar/familj när de semestrar. Ett stort nätverk av vänner och bekanta under studietiden i kombination med en begränsad resebudget är sannolikt en starkt bidragande orsak till det. Värt att notera är att Airbnb kommer utanför pallplats med knappt var femte student som använder den förhållandevis billiga boendeformen på sin semester.

Vi fortsätter självklart även i denna UngInsikt att följa studenternas status kring mående, ekonomi och nöjdhet med sina utbildningsval.

Ladda ner rapporten här:

För mer info kontakta:
Arber Karaqica, marknadschef Mecenat AB
arber.karaqica@mecenat.com

Pelle Ahlin Olofsson, affärsområdeschef Samhälle & Opinion Demoskop
pelle.ahlin@demoskop.se