Mecenat presenterar årets Students’ Award – Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 

För andra året i rad presenterar Mecenat utmärkelsen Students’ Award, där Sveriges studenter listar de mest attraktiva arbetsgivarna. Genom Mecenat Students’ Award riktas fokus på de arbetsgivare som Sveriges studenter uppskattar mest just nu.

Mecenat Talang har genomfört undersökningen där över 17 600 studerande fritt har valt sina favoriter bland Sveriges arbetsgivare. Svaren har resulterat i en topplista över Sveriges mest attraktiva arbetsgivare enligt studenterna baserat på vilken utbildning de läser.  

Enligt undersökningen ser vi bland annat att av alla svar, oberoende av utbildning, så ligger kommunen högst rankad som arbetsgivare, därefter Volvo och Polismyndigheten. En tydlig trend vi ser kopplat till detta är att trygghet och säkerhet väger tungt i valet av arbetsgivare. 

I årets topplistor ser vi att EY, PwC och SEB hamnar högst bland ekonomistudenterna även i år. Detsamma gäller för IT-/datastudenter, där Google, Spotify och Microsoft fortfarande ligger i topp.  Hälso-/sjukvård studenterna rankar Region Skåne, Region Stockholm och Capio överst på listan.

Utöver vilka bolag som studenterna anser vara mest attraktiva kan vi även se varför de anses som attraktiva och hur det skiljer sig mellan killar och tjejer. Detta år ser vi att en tydlig skillnad är att de kvinnliga respondenterna anser att trygghet lockar medan för männen är lönen en viktig faktor.

I 25 år har Mecenat varit det självklara valet för ett rikare studentliv. Under dessa år har det skapats relationer, tillit och transparens i dialogen med de företag där studenterna vill ha studentrabatt. De senaste åren har Mecenat byggt vidare på dessa relationer och skapat nya möjligheter för studenterna att få ett rikare studentliv.

–Mecenat Talang gör det möjligt för arbetsgivare att forma och kommunicera sitt employer brand på ett effektivt sätt. Mecenat följer studenterna redan från gymnasiet, vilket ger företag en unik möjlighet att tidigt etablera varumärkeskännedom och relationer under hela studietiden. Dessutom får de en inblick i vad morgondagens talanger vill ha från sin framtida arbetsgivare. Genom Mecenat Talang får studenterna tillgång till en samlad plats för allt de behöver för ett rikare studentliv. De kan bland annat söka feriejobb, Student programs, ex-jobb och sina första anställningar efter examen, säger Emelie Jonsson, Business Area Manager för Mecenat Career.

Undersökningen genomfördes bland Mecenats studentmedlemmar som läser en eftergymnasial utbildning under februari 2024. Frågeställningen har varit vilket företag de helst vill arbeta hos efter avslutade studier och varför. Resultaten presenteras utifrån deras utbildningsområden. De företag som fått flest antal röster i de olika kategorierna har därefter hamnat i en topp tio-lista.

Kolla in topplistan för Mecenat Students’ Award 2024

Vill du ha mer information om Mecenat Talang eller resultaten i undersökningen?

Kontakta Emelie Jonsson, Business Area Manager Mecenat Career
Tel: 076-136 64 30
E-post: emelie.jonsson@mecenat.com