Mecenat Insights – Ny mobiltelefon var tredje år

iStockMobiltelefon.jpg#asset:931

Mobillådan i all ära men studenterna har betydligt större förhoppningar om att hitta en mobiltelefon under granen. Vi har frågat studenterna hur de resonerar kring modelluppdatering av sina mobiltelefoner och 68 procent av dem uppger att de byter till ny telefon minst var tredje år.

Den vanligaste orsaken till att de byter är att den nuvarande telefonen har gått sönder (26 procent) eller att den har blivit för långsam (22 procent) och inte hanterar nya operativsystem eller appar på ett optimalt sätt. Ny modell från favorittillverkaren hamnar däremot långt ner på listan. Bara 7 procent av studenterna anger det som främsta orsak till att skaffa ny. Det är alltså tydligt att det finns funktionella orsaker för majoriteten av studenterna när de tycker att det är dags att byta till en ny telefon.

Låg månadskostnad är inte helt överraskande den viktigaste faktorn när de väljer nytt mobilabonnemang. Fria samtal och SMS som ligger högt är i det närmaste hygienfaktorer numera men fortfarande viktigt. Före dem på önskelistan ligger dock fri surf som också är en faktor som i pris skiljer sig åt ganska mycket bland operatörernas erbjudanden.

Färre än 9 procent sitter dock på ett mobilabonnemang med fri surf. Det vanligaste är att man har valt ett abonnemang där det ingår 10 GB surf.

Resultaten bygger på en nyligen genomförd undersökning med 610 svar från studenterna.