För att kunna leva ett innehållsrikt liv behövs pengar. Det gäller för studenter precis som för alla andra grupper i samhället. Traditionellt har sommaren inneburit arbete för många av Sveriges studenter, och i en nyligen genomförd undersökning bland Mecenats medlemmar bekräftas bilden: 61 procent svarar att man ordnat sommarjobb.
Av de som skaffat sommarjobb uppger 60 procent att man fått det genom personliga kontakter. 27 procent har kontaktat företag direkt och bara 9 procent har fått sitt sommarjobb genom arbetsförmedlingen. De allra flesta uppger att de kommer att använda pengarna de tjänat till resor och nöjen av olika slag.
De resterande 39 procenten har skaffat sig annan sysselsättning. 21,4 procent uppger att de sökt sommarjobb, men inte fått något.
Sommarjobbet har fått konkurrens från ett oväntat håll: alltfler studenter verkar sugna på att studera även under sommarmånaderna. Bilden blir snabbt tydlig när man tittar på statistik från Universitets- och Högskolerådet: Antalet sökande till universitetens sommarkurser ökar kraftigt. Sedan 2008 har antalet sökande ökat med 244 procent – från 45.416 till 2013 års toppnotering: 156.390 sökande.
Med hjälp av sommarkursen kan studenten få studiebidrag och lån även under sommaren. Det ökande antalet sökande indikerar att många frestas av möjligheten, men samtidigt visar siffror från CSN att antalet beviljade studielån till sommarkurser faller.
“Det verkar som att sommarjobbet fortfarande är huvudspåret för studentens försörjning under sommaren. Sedan gör vi förstås vad vi kan för att hjälpa till – studentrabatterna gäller ju även under ledigheten”, konstaterar Tomas Hansson, kommunikationsansvarig på Mecenat.
Mecenat har jobbat med frågor som rör studenters ekonomi sedan 1998. Företaget distribuerar årligen 1,3 miljoner Mecenatkort till svenska studenter och förmedlar drygt 800 miljoner kronor i studentrabatter varje år