Studier har i alla tider varit förknippat med att leva snålt och prioritera sina utgifter. Det handlar om att få pengarna att räcka till det mest grundläggande och ibland sätta lite guldkant på tillvaron. Med den nuvarande utvecklingen i världen så har den situationen blivit ännu tydligare. Vi har frågat vad studenterna klarar av ekonomiskt och hur de prioriterar med markant stigande priser på nödvändiga utgifter, höjda räntor och en inflation som vi inte sett på decennier.
Höjningen av prisbasbeloppet vid årsskifte innebär att även studiemedlen höjs, med ungefär en tusenlapp. Med nuvarande inflation är det i praktiken ett nollsummespel, om ens det. Många av prishöjningarna slår dessutom mot varor som är svåra att vara utan. Höjda priser på mat, transporter, uppvärmning med mera slår såklart även mot studenterna.
Undersökningen bekräftar att studenterna har ungefär samma utmaningar som övriga i samhället med lägre inkomster och mindre marginaler. Nästan 75 procent av utgifterna en månad går till boende och mat. I den sista fjärdedelen ryms kläder, kurslitteratur, resor, nöjen mm.
På frågan om vilka utgifter det är viktigast att få studentrabatt på följer svaren en liknande linje. Den överlägsna vinnaren är mat med ett stort glapp ner till kurslitteratur och kläder. På nedre halvan ligger studentrabatt på el-räkningen, vilket sannolikt beror på att de flesta bor i lägenhet eller studentrum. Eller att de inte sett vinterns el-räkningar än. Sist på listan över prioriterade utgifter hittar vi restaurangbesök och nöjen.
När vi däremot frågar om vilken studentrabatt som skulle göra vardagen lite roligare är resultatet det omvända. Restaurangbesök och nöjen ligger i topp vilket indikerar att den förväntade utvecklingen sannolikt kommer sänka livskvalitén på studentlivet. Klädinköp gör uppenbarligen studentlivet roligare och håller en tredjeplats medan väldigt få hittar guldkanten i vardagen i sin kurslitteratur som parkerar på sistaplatsen.
Studenterna lägger gärna tid på att hitta bästa pris innan de ska handla. Att kolla sina studentrabatter är självklart, samt att hålla koll på kampanjer från sina favoritvarumärken.
När den privata ekonomin stramas åt försöker de hitta extrajobb som kan ge tillskott i kassan eller om de redan har ett extrajobb, skriva upp sig på fler arbetspass. Bidrag från föräldrar är inte ovanligt men annars handlar det om att dra ner på utgifter och avstå från det som inte ansens vara absolut nödvändigt.
Anmärkningsvärt är att en dryg femtedel tror att studiestödet från CSN inte kommer att räcka för att klara vardagen. Många har uppenbarligen en buffert, för de flesta kommer då ta av sina sparpengar. Andra lånar av föräldrar medan kreditkort och regelrätta banklån gör avtryck bland svaren.
Ska vi försöka sammanfatta undersökningen helt kort så vet studenterna vad som väntar och de allra flesta har klart för sig vad som krävs för att lösa utmaningarna. Med de studentrabatter som våra partners erbjuder genom Mecenat vet vi att vi är en del av lösningen. Sänkta priser får pengarna att räcka längre.
Resultaten bygger på en undersökning bland Mecenats studentmedlemmar och har besvarats av 2 519 slumpmässigt utvalda respondenter från 20 år och uppåt.