Corona-restriktionerna har förändrat studenternas e-handel, de handlar både mer och har en större bredd på inköpen jämfört med tidigare. Det är två av resultaten från vår senaste Mecenat Insights som vi nyligen genomförde för att lära oss mer om studenternas förändrade beteende kring näthandel.
I vår senaste Mecenat Insights uppger 40 procent av studenterna att de handlar mer på nätet nu än före corona-restriktionerna och 22 procent har breddat sina inköp och handlar fler typer av produkter nu jämfört med tidigare.
Vi frågade studenterna hur deras inköp på nätet såg ut före restriktionerna och då toppas listan av biljetter till resor och olika evenemang, tillsammans med böcker och kläder. Mat kommer med bred marginal sist på den topplistan.
När vi frågade vilken typ av produkter som studenterna har börjat handla mer av efter corona-restriktionerna så är det kläder och skönhetsprodukter som ökar mest. De följs sedan lite oväntat av mat som alltså klättrar starkt och är den produktkategori som kniper tredjeplatsen i listan över störst ökning. Visserligen från en låg nivå men kanske anar vi här genombrottet för att handla mat över nätet för studenterna?
Vi kan från vår egen webb-statistik se en mycket stor generell ökning av inköpen på nätet. Samtliga våra produktkategorier, utom resor och nöjen, har ökat markant. Mecenats e-handel ökade som vi tidigare rapporterat med nästan 50 procent under tredje kvartalet i år.
Samtidigt är det många som saknar att trängas i fysiska butiker och prova, känna och se i verkligheten på det man är intresserad av. Klämma och känna uppges av 45 procent som den största fördelen med att handla i butik medan 35 procent uppger leveranstiderna som viktigaste fördelen, alltså att de får med sig sina varor direkt när de har betalat. 12 procent uppskattar servicen de får av butikspersonalen och anger det som det främsta skälet att handla över disk i butik.
1 534 studenter svarade på undersökningen som genomfördes i oktober 2020.