Ny termin och nya kurser. Därmed också dags för studenterna att ladda upp med aktuell kurslitteratur. I Mecenat Insights senaste undersökning har vi tittat närmare på hur de har skaffat sin kurslitteratur och om, och i så fall hur, beteendet har påverkats av pandemin.
Fler studenter handlar på plats i fysisk bokhandel
När restriktionerna lättade och rekommendationen kom att undervisningen i möjligaste mån ska ske på plats, kunde vi konstatera en tydlig återgång till att i högre utsträckning handla mer i fysiska butiker. 12 procent av respondenterna uppger att de handlar mer kurslitteratur hos fysiska bokhandlare nu när de återgått till undervisning på campus. Det kanske inte låter så mycket men översatt till faktiska tal så skulle det bli upp mot 40 000 studerande, vilket motsvarar samtliga studenter på ett större svenskt universitet.
Bibliotekens återkomst
Vi ser också en tydlig ökning av lån på biblioteken. Närmare en tredjedel lånar oftare sin kurslitteratur på biblioteken nu jämfört med perioden med hemundervisning. Flera möjliga faktorer spelar sannolikt in där. De studenter som inte bor på studieorten har av uppenbara skäl fått svårare att utnyttja universitetsbibliotekens service när det har varit hemundervisning. De lokala bibliotek som de möjligen haft tillgång till är inte tillnärmelsevis lika välsorterade på aktuell kurslitteratur som de bibliotek som lärosätena tillhandahåller. Dessutom hade biblioteken på campus varierande servicenivå, beroende på lärosäte. Vissa hade helt stängt medan andra hade olika begränsningar för besökarna.
Byten och lån mellan kursare
Interaktionen mellan studenterna har självklart också ökat efter återgången till undervisning på lärosätena. 14 procent av studenterna byter och lånar kurslitteratur mellan varandra i högre utsträckning nu än under perioden med hemundervisning.
Oförändrad fördelning mellan nytt och begagnat
Fördelningen av inköp mellan ny och begagnad kurslitteratur ligger däremot i det närmaste oförändrad. En tolkning av det är att, precis som de webbplatser som handlar med ny litteratur, så har de som handlar med begagnad kurslitteratur kunnat leverera precis som tidigare. De som före hemundervisningen sålde eller bytte på lärosätenas bokbytardagar och liknande har köpt och sålt sin begagnade litteratur på nätet istället, vilket ökat trafiken där och därmed ersatt den fysiska interaktionen mellan studenterna.
Etablerade aktörer dominerar
Både när de gäller inköp av ny som begagnad kurslitteratur så är det de etablerade kanalerna som är populärast. För ny kurslitteratur är det Adlibris och Bokus som dominerar helt med drygt 90 procent av försäljningen av ny kurslitteratur. När det kommer till begagnad kurslitteratur är det tre aktörer som har nästan hela marknaden: Campusbokhandeln, Studentapan och Kurslitteratur.se står tillsammans för över 90 procent av försäljningen av begagnad kurslitteratur enligt denna undersökning.
Undersökningen besvarades av 1 101 studenter. Mottagarna är slumpmässigt utvalda bland Mecenats användare och därefter är resultatet viktat på kön och ålder mot den samlade svenska studentpopulationen.