Fler beställer hem sina dagligvaror på nätet och en oväntat stor andel köper även restaurangmaten med leverans till dörren. När vi tittar på butikshandeln är det dagligvarujättarna som dominerar i studentgruppen, precis som i befolkningen i stort. Det är några av resultaten från vår senaste Mecenat Insights på temat mat och livsmedel.
När vi genomför våra undersökningar kan vi i många fall se ett tydligt avvikande beteende i studentgruppen jämfört med befolkningen i stort. Det gäller inte när vi frågar i vilka butiker studenterna handlar sin mat. ICA, Axfood (där Hemköp och Willys ingår) och Coop har ett fast grepp om pallplatserna. Och så har det sett ut sen vi började göra den här undersökningen för tre år sedan. Förändringarna över tid handlar om enstaka decimaler.
Närmaste butiken bäst men störst sortiment ökar
Vi ser större förändringar när vi frågar om orsakerna till varför studenterna väljer en specifik mataffär. Där kan vi i tidigare undersökningar se ganska tydlig att de i första hand väljer den närmaste och därefter den billigaste butiken. I år har de staplarna krympt märkbart och istället anger studenterna i högre utsträckning att de styr stegen mot butiker med störst sortiment och bäst råvaror. Dessutom har långa öppettider blivit viktigare, men då från låga nivåer.
När det kommer till varugrupper som de helst vill ha studentrabatt på så är frukt & grönt en överlägsen vinnare, följt av ost & mejeri och därefter kött & chark. Värt att notera är att dessa varukategorier ligger tydligt före det ekologiska sortimentet.
Nätköpen ökar
En annan märkbar förändring är att fler i studentgruppen har börjat handla sina livsmedel på nätet. En ökning som ser ut att bero på ökat genomslag för att beställa hem livsmedel i allmänhet men som sannolikt har fått en extra skjuts av pågående pandemin även i studentgruppen. 28 procent har testat att beställa hem sina livsmedel medan 17 procent gör det regelbundet. Det är under genomsnittet för befolkningen i stort men en tydlig ökning jämfört med vår undersökning föregående år.
Studenter har hittills legat långt ner på listan över de grupper som gör matinköp på nätet. Många av dem bor ensamma eller i små hushåll vilket minskar många av fördelarna med att storhandla med hemkörning. Med den vetskapen är det en ganska stor andel som har testat eller handlar regelbundet.
Fler beställer restaurangmaten hem
Trots att det medför en merkostnad så var det även en oväntat stor andel som svarade att de brukade beställa restaurangmat med hemkörning. Där svarade 40 procent att de använder en sådan tjänst. I nästa års undersökning kan vi få en indikation på om det är studenternas försök att gynna de lokala restaurangerna i tider av Corona eller om det är ett beteende som har satt sig permanent i studentgruppen.
Undersökningen genomfördes i februari 2021 och hade 1 376 respondenter.