Studenternas boendesituation hamnar ofta i fokus när ett nytt läsår drar igång. Svårigheterna med att hitta någonstans att bo är ett återkommande problem. I vår senaste rapport från UngInsikt ”Hitta hem, men hur?” tittar vi inte bara på utmaningen att hitta en bostad utan gräver djupare för att få en mer nyanserad bild av studenternas syn på sitt boende.
Studier innebär ofta ett nytt boende. Utbildningen kanske ges på annan ort eller så är det dags att med ålderns rätt flytta hemifrån. Oavsett så innebär ett nytt läsår att det är många som vill hitta ett nytt hem.
Och rapporten bekräftar den gängse bilden. 40 procent av studenterna tycker det är svårt att hitta ett boende. Bland de yngre studenterna är det hälften som uppger det.
En oväntat hög siffra, 27 procent, bor i en hyresrätt med förstahandskontrakt men stor andel av dessa bor på mindre orter där bostäder kan vara mer tillgängliga.
De som bor i hyresrätt är tätt följda av gruppen som fortfarande bor hemma. När vi bryter ner på ålder ser vi att det i högre utsträckning handlar om de yngre studenterna. Det tar helt enkelt tid att få ett eget boende. Vi kan också se att de som flyttat hemifrån ofta fått hjälp med det av familj och vänner. Mer än en tredjedel anger det som vägen till sitt nya hem.
Boendesituationen påverkar inte oväntat studenternas mående. Betydligt fler av dem som vet var de kommer att bo om ett halvår mår bättre än de som inte gör det.
När studenterna ska inreda sitt boende är det de stora möbelkedjorna som levererar inredningen till de flesta. Men drygt en fjärdedel handlar second hand och uppdelat på kön är det betydligt vanligare att kvinnor gör det. Oavsett om det är nytt eller begagnat så försöker de hitta en balans mellan kvalitet och pris. Inte särskilt överraskande prioriterar gruppen som anser sig ha god ekonomi i högre utsträckning kvalitetsinredning.
När de lyfter blicken till boendet efter studierna så anger 80 procent av studenterna att de någon gång i framtiden vill äga sin bostad. Men att döma av svaren så kommer det dröja en tid innan de kan göra det. Av dem som har en examen inom räckhåll anger bara drygt en fjärdedel att de kommer ha de ekonomiska förutsättningarna att äga sin bostad inom fem år.
Vi fortsätter självklart även i denna UngInsikt att följa studenternas status kring mående, ekonomi och nöjdhet med sina utbildningsval. Där har vi nu följt dem i ett år och kan se tendenserna över tid.
Den här gången har vi också en kompletterande rapport från Mecenat Insights med fördjupande frågor om studenternas boende. Där kan vi konstatera att det kostar att flytta hemifrån. En stor del av studentgruppen lägger en större andel av sin disponibla inkomst på boende än befolkningen i stort. Trots det tycker en majoritet att deras boendekostnad är rimlig. Och när vi tittar på nöjdheten så är nästan 9 av 10 nöjda med sitt boende.
Ladda ner kostnadsfritt och lär dig mer om studenternas boendesituation.
För mer info kontakta:
Arber Karaqica, marknadschef Mecenat AB
arber.karaqica@mecenat.com
Pelle Ahlin Olofsson, affärsområdeschef Samhälle & Opinion Demoskop
pelle.ahlin@demoskop.se